Брюксел предлага по-лесен достъп за ваксинираните и “внезапна спирачка” срещу нови щамове

Сподели статията с твоите приятели:

В понеделник Европейската комисия предложи промени в ограниченията за пътуване по несъществени поводи. Такива са пътуванията с цел туризъм и почивка. Предложението предстои да бъде обсъдено от Съвета на Европейския съюз в следващите дни, предава БТА.

Комисията предлага държавите от ЕС да взимат предвид при определянето на противоепидемичните мерки напредъка на кампаниите за ваксиниране и развитието на епидемичната обстановка по света. Предлага се да се разреши влизане в ЕС по несъществени поводи не само за пристигащите от страни с добри епидемични данни, а и за всички, които са получили последната препоръчителна доза от разрешена от ЕС ваксина.

Комисията предлага да се повиши прагът на броя на новозаболелите от коронавирус, използван за определяне на списъка на държавите, от които да бъдат разрешени всички пътувания.

Според комисията европейските държави следва да премахнат ограниченията за несъществени пътувания за ваксинираните и да разрешат пътуване на хората, получили най-малко 14 дни преди пристигане последната препоръчителна доза ваксина с пазарен достъп в ЕС.

ЕК предвижда да се въведе европейска “внезапна спирачка” и да се връщат бързо ограниченията за пътувания от и до държави, където са засечени нови вирусни щамове.

Когато епидемичната обстановка в държава извън ЕС се влоши бързо и, ако бъде открит опасен щам, държава от ЕС може спешно и временно да спре всички входящи пътувания на граждани от държави извън ЕС, пребиваващи в такава страна.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *