Броят на хората с COVID-19 в болници расте. СЗО призова за ускоряване на ваксинирането

Сподели статията с твоите приятели:

Броят на пациентите с COVID-19, настанени в болници в България, продължава да расте. Според актуалните данни на Единния информационен портал 3070 души с инфекцията са в лечебни заведения. Ден по-рано хоспитализираните бяха с 37 по-малко, а преди седмица – с 222 по-малко. В интензивни отделения се лекуват 276 пациенти.

За последния ден са диагностицирани нови 910 случая на коронавирус в България. Това отговаря на 7,3% от направените 12 463 теста. Най-много са новите случаи в София (206), следват Бургас (113) и Пловдив (79). От новозаразените 35 са медицински служители, сочи статистиката на здравните власти.

За последния ден са починали 30 души с коронавирус. От началото на епидемията в България през март смъртните случаи сред хора, дали положителен тест за коронавирус, са общо 9 302.

От началото на ваксинационната кампания в края на януари в България са поставени 56 860 дози ваксина. С две дози, както се поставят и двете използвани засега ваксини в България, са ваксинирани 17 392 души. Останалите 22 076 са получили една доза. Общо ваксинираните са 39 468 души.

България остава на последно място сред държавите в Европейския съюз по брой поставени дози ваксина на 100 души, сочат данните на поддържания от Университета в Оксфорд портал ourworldindata.org.

Световната здравна организация (СЗО) призова европейските държави и фармацевтичните компании да работят заедно, за да за да ускорят ваксинацията срещу COVID-19 в Европа.

„Трябва да се обединим, за да ускорим ваксинацията. Фармацевтични компании, които обикновено са конкуренти, трябва да обединят усилията си, за да увеличат драстично производствения капацитет, от това имаме нужда“, каза директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге пред Франс прес.

Държавите от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство изостават по темп на ваксинацията от държави като Израел, Великобритания и САЩ.

Числата идват на фона на спорове между Европейския съюз и фармацевтични компании, с които блокът има договори, заради забавяне на доставките. Най-сериозният спор е с компанията AstraZeneca, която съобщи, че няма да успее да достави предвидените дози ваксини за първото тримесечие на 2021 г.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *