Британският парламент обвини Китай в геноцид срещу уйгурите

Сподели статията с твоите приятели:

Британският парламент прие декларация, с която осъжда като „престъпления срещу човечеството“ действията на Китай спрямо уйгурите и други мюсюлмански малцинства в северозападната китайска провинция Синдзян.

Документът бе приет в четвъртък от Камарата на общините и не обвързва с действия правителството на Великобритания, но е знак за засилване на международните протести по въпроса.

В декларацията се посочва, че САЩ и Канада вече са обявили действията на китайските власти спрямо уйгурите за „геноцид“.

Ден по-късно китайското правителство отговори, че “така нареченият геноцид в Синцзян е голяма лъжа, измислена от международните антикитайски сили”.

“Китайското правителство и хората от всички етнически групи в Синцзян твърдо се противопоставят и категорично осъждат подобни твърдения”, подчерта говорителят на китайското външно министерство.

Предполага се, че китайското правителство е интернирало над 1 милион уйгури и представители на други мюсюлмански малцинства в затворнически лагери на територията на провинция Синдзян.

Налични са доказателства, че властите в Пекин малтретират мюсюлманските малцинства не само като ги задържат, но и като ги подлагат на насилствен труд и принудително стерилизират жените сред тях.

През март Европейският съюз съвместно с правителствата на САЩ, Обединеното кралство и Канада наложи санкции срещу няколко китайски политици и компании заради подкрепата им спрямо нарушаването на човешките права в Синдзян.

Китайското правителство определя санкциите като вмешателство във вътрешната политика на страната. Според Пекин лагерите в Синдзян служат за професионално обучение на местното население.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *