Борис III се среща с Хитлер, дни по-късно умира

Сподели статията с твоите приятели:

На 14 август 1943. Цар Борис III прави внезапното посещение при Хитлер във „Волфшанце” (Вълчата бърлога), щабът за командване на Източния фронт. Фюрера е изпратил личния си самолет да го вземе от София. По време на полета българският държавен глава разговарял приятелски с личния пилот на Хитлер Йохан Петер Баур – двамата се познавали отдавна.

Обстановката е много сложна, Втората световна война е в разгара си. България официално е на страната на Тристранния пакт (Германия, Италия и Япония), но продължава да поддържа контакти с Великобритания и САЩ, както и със СССР. Стремежът на цар Борис III е да не изпрати нито един български войник на фронта.

Само месец по-рано италианският крал Виктор Емануил III, тъст на цар Борис, съдейства за отстраняването на Мусолини и разпорежда да бъде арестуван. Това е краят на фашизма в Италия и Хитлер е силно изнервен.

Срещата между Борис III и Хитлер е описана в книгата „Корона от тръни” на Стефан Груев – син на Павел Груев, началник на канцеларията на царя. Според неговия разказ Хитлер настоява България да се присъедини открито във войната срещу Русия. Борис обаче се аргументира с това, че е най-добре страната ни да остане неутрална. Борис е наясно, война срещу Съветския съюз само ще изостри сложната вътрешнополитическа обстановка и партизанската война.

Следват ожесточените спорове. За първи път Хитлер е ядосан по време на срещите си с Борис, когото много уважавал. Разделят се хладно.

Когато на 15 август Борис III се връща в София, близките му забелязват, че е необичайно блед и уморен. Още в колата започва да се оплаква от болки в сърцето и неразположение в стомаха. Това е странно, тъй като бил в добро здраве само преди ден.

На 28 август 1943 г. цар Борис III умира.

Източник Фрог нюз

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *