Борис Джонсън „натри носа“ на ЕС с ваксинацията

Сподели статията с твоите приятели:

„Сякаш вятърът на отмъщение духа над Великобритания“, пише Le Parisien. 22 милиона британци – един на всеки трима възрастни – вече са получили първата си доза ваксина COVID-19, а 11,4 милиона са напълно ваксинирани. Много европейски страни „има от какво да пребледнеят“, включително Франция, където за сравнение до момента са направени 4 милиона първи дози и 2 милиона втори, отбелязва френският вестник, цитиран от Агенция “Фокус”.

Това е „изключителен обрат“, като се има предвид, че преди година Борис Джонсън беше обект на широко разпространени критики по отношение на методите за справяне с епидемията, а страната му беше една от най-силно засегнатите от пандемията с една от най-високите нива на смъртност в Европа, припомня вестникът. Сега, три месеца след Брекзит, масова стратегия за ваксинация позволява на британския премиер да „натрие носа“ на Европейския съюз – „страната демонстрира бързина и гъвкавост, които на Европейския съюз отчаяно липсват“.

Така че, още преди одобрението за използването на ваксината, Обединеното кралство гарантира доставката на дози от лекарството в страната, като инвестира в различни разработки на Pfizer (40 милиона дози), AstraZeneca (100 милиона дози) и Valvena (60 милиона дози). В същото време ЕС, който предпочита да вижда резултати, преди да инвестира, изчака до 11 ноември, за да закупи 300 милиона дози ваксина Pfizer и 160 милиона дози Moderna.

Веднага след като Pfizer завърши всички фази на изследванията в края на ноември, Агенцията за регулиране на лекарствата в Обединеното кралство отново изпревари ЕС, като одобри пускането на пазара на ваксини на 2 декември, три седмици преди Брюксел. Както министърът на здравеопазването на страната Мат Ханкок веднага заключи, Великобритания дължи тази скорост на Брекзит. В действителност, от правна гледна точка, Обединеното кралство все още беше обект на европейските правила по това време, но тъй като законите на блока позволяват на държавите-членки да ускорят лицензирането на лекарства при спешни здравни ситуации, страната успя да действа сама, независимо от Брекзит, обяснява вестникът.

Британците действаха със същата скорост, за да одобрят ваксината AstraZeneca. Във Великобритания това вече беше направено на 30 декември. В същото време Европейският съюз изчака до 29 януари 2021 година. През същия период и двете страни започнаха да се борят за доставка на дози ваксини и Европейският съюз започна да подозира, че лабораторията пренасочва доставките си към Обединеното кралство. AstraZeneca възразиха, че спазват графика си за доставка, за който Великобритания се е погрижила много по-рано от ЕС. Освен това някои европейски държави все още губят време, като забраняват прилагането на ваксината AstraZeneca на хора над определена възраст. Във Франция например от началото на март има възрастова граница – до 65 години.

Както подчертава изданието, британците, за разлика от шотландците, уелците и северноирландците, които зависят от правителството на Борис Джонсън по въпросите на здравеопазването, оценяват усилията, положени от властите.

„Първоначално те бяха сериозно затънали, трябваше да изолират всички възможно най-скоро, както в останалата част на Европа. Но по въпроса за ваксинацията – да, те успяха да направят всичко по-бързо“, споделя временно безработният лондонски сервитьор Скот пред изданието.

Вече се усеща първият ефект от ваксинацията: броят на хоспитализациите в британските болници се намалява наполовина на всеки 18 дни. Броят на смъртните случаи „не само пада по-бързо, отколкото след първия пик, но намалява по-бързо сред хората над 80 години, които са получили първата доза от ваксината, отколкото сред тези под 80 години“, казва здравният секретар Мат Ханкок. За властите тези данни са доказателство за ефективността на ваксината на практика.

Британското правителство обаче не възнамерява да спре дотук. Прогнозирайки риска от трета вълна, властите обмислят възможността за нов „призив“ за ваксинации през есента, съобщава Le Parisien.

Според вирусолога от университета в Хъл, Шерил Уолтър, учените вече са заети да изучават новите варианти на вируса и да разработват адаптирани ваксини. Въвеждането на третата доза преди зимата ще бъде изключително ефективно в случай на нова мутация, уверява експертът. Междувременно Франция полага всички усилия, за да избегне трета национална карантина, отбелязва вестникът.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *