Борисов: Ще продължим с гъвкавите мерки, за да пазим психиката на хората | |

Сподели статията с твоите приятели:

Много страни в ЕС въведоха най-тежките ограничения, но това не носи задължителен успех. Затова ние ще продължим с гъвкавите мерки, ще пазим психиката на хората. Вярваме, че с добра организация и контрол ще се справим. Няма да налагаме забрани, няма да задължаваме хората, разчитаме на личната отговорност на всеки.

Това заяви късно в четвъртък вечерта министър-председателят Бойко Борисов след участието си във видеоконференцията на членовете на Европейския съвет.

Според него т.нар. локдаун се отразява негативно на психиката и на здравето на хората, които са затворени по къщите си:

“Затова считам, че ние трябва с много добра организация и стриктни мерки – това, което много пъти вече отбелязахме – да не се събират хората, доброволно да се ограничават, да носят маски на обществените места, за да може и трудовият процес да върви, парковете, градините и планините да бъдат достъпни, да могат хората свободно да се движат и да не чувстват заповед, с която насила да бъдат държани. Това е нашият апел – всеки да прояви съзнание и разум.”

Ще използваме антигенните тестове, когато “стигнем платото на заболеваемост”

Ваксините срещу COVID-19 ще бъдат доброволни, безплатни, безопасни и сертифицирани от Европейската агенция по лекарствата. Те ще ни помогнат да се справим с пандемията и да се върнем към нормалния начин на живот. Към момента ЕК е сключила договори за ваксини с 4 компании, подготвят се 2 нови договора, съобщи Борисов.

Той очаква скоро да започне и взаимното признаване на PCR и антигенните тестове между страните членки на ЕС.

Това ще позволи постепенното възстановяване на свободното движение на хора. В България сме заделили 15 млн. лв. за закупуване на антигенни тестове. Ще ги използваме, когато стигнем платото на заболеваемост, за да имаме по-пълна картина, каза премиерът.

“Още не може да стигнат парите от европейската солидарност до държавите членки”

Все още няма пълно съгласие по Многогодишната финансова рамка и Пакета за възстановяване, така че продължаваме работата по този въпрос, каза още Борисов след видеоконференцията на членовете на Европейския съвет.

“Още не може да стигнат парите от европейската солидарност до държавите членки. Ние успяваме да се справяме поне засега с парите, но се надявам, че до края на годината и Парламентът, и ние на Съвета ще намерим решения, за да отпушат европейските плащания до държавите членки”, добави българският премиер.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *