Борисов: Огромна част от енергетиката ни е на въглища, ЕК да ни помогне с план за затварянето на ТЕЦ-овете | |

Сподели статията с твоите приятели:

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разговарял в Брюксел с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по въпроса за намаляването на употребата на въглища.

Предстои български експерти да изготвят писмо до Еврокомисията, в което да се посочат всички проблеми, които България ще срещне, ако се премине към скорошно затваряне на топлоелектрическите централи.

Подкрепяме изключително много борбата с климатичните промени, опазването на околната среда, нисковъглеродните емисии, но в същото време искаме с Европейската комисия да се намери план за държавите от Централна и Източна Европа, на които огромната част от енергетиката им е на въглища. България е такава – близо 60% от енергията се произвежда с въглища, каза Борисов при пристигането си за участие в двудневното заседание на Европейския съвет. 

Нашите разчети бяха до 40% таван на въглеродните емисии, това беше пределът на нашите сили, да се справим сами. Моите политически опоненти в България се надпреварват да говорят как искат да запазят миньорите, мините и топлоелектрическите централи, но в Европейския парламент БСП, ДПС, десните извън ГЕРБ са гласували за 60% таван. Многократно съм говорил, че искам консолидация, разговор за бъдещето на мините, на топлоелектрическите централи, но досега получавах само популистки отговори как централите не трябва да се затварят, докато в Европейския парламент опонентите му гласуват различно, заяви още българският премиер.

Същевременно Борисов приветства предложението на ЕК за въвеждане на общи правила за оценка на епидемичната обстановка в ЕС:

“Приветствам Европейската комисия, която работи много усилено за създаването на единен медицински протокол или единен стил на действие на ЕС за всички държави в условията на пандемията от коронавируса. Изключително важно е придобиването на ваксини от всички държави да бъде прозрачно и справедливо, да подпомагаме медицинските системи да удържат. Всяко затваряне на икономиките вече ще бъде фатално.”

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *