Бойко, подвеждат те с поредната лудост за “втори” главен прокурор!

Сподели статията с твоите приятели:

– Г-н Марков, реагирахте остро на предложението на ГЕРБ да бъде създадена фигура на независим прокурор, разследващ главния. Казахте в прав текст: „Не ни трябват циркове и скандали по време на чума!“. Защо така гневно предупредихте управляващите? В същото време днес правната комисия реши да има такъв прокурор.
– Ще започна нашия разговор с една увертюра. Не съм подавал молба да бъда депутат от ГЕРБ. През 2014-а Борисов ме покани в присъствието на Цветанов, но тогава отказах, тъй като предпочитах да съм при съпругата ми в Унгария. През 2016-а в самолета, на връщане от Будапеща след награждаването от Орбан, Борисов ме извика до себе си и ми каза: „Много ми трябваш!” Поради приятелството ни, което е от 16 юни 1996 г. – рождения ден на царя, реших да не му отказвам и да стана депутат от Гражданската квота на ГЕРБ. Приех функцията си да говоря винаги, каквото мисля, и да го предпазвам от тежки гафове. Досега горе-долу се справих: с отхвърлянето на Истанбулската конвенция и на Пакта за миграцията, със смяната на стария ЦИК, който щеше да прави евроизборите и после те да бъдат касирани. Затова днес на висок глас казах, че България не се нуждае от втори главен прокурор, който да разследва главния, защото веднага възниква въпросът – кой е този нов ангел, който ще разследва главния и той ще е по-главен от него и няма ли нужда и от трети, който пък да разследва втория?

– Тези въпроси в ГЕРБ не си ли задават, преди да внесат това доста глупаво предложение в парламента?
– Не искам да обидя колегите си, които много уважавам, но трябва много добре да се знае, че в тази държава решенията на Конституционния съд и особено тълкувателните, са задължителни за всички. Не преди години, а само преди няколко месеца, българският Конституционен съд (КС) изрично обяви, че всеки прокурор в България е в състояние и в правомощия да разследва главния, ако не дай си Боже, той извърши престъпление. А председателят на КС на България Борис Велчев е бивш главен прокурор и професор не по търговско, а по наказателно право и наказателен процес. Дойде ми до гуша да слушам за тази Венецианска комисия, вече имам алергия от нашето раболепие! Ние не сме малолетна демокрация, а на 30 години.

Второ, не сме дебили, както стана ясно от дискусията с моя приятел проф. Иво Христов. Венецианската комисия не е тази, която може да касира решенията на КС в България и ако има нещо да не е ясно от решението, колегите от ГЕРБ винаги може да се обърнат към Борис Велчев – той знае перфектно английски, ще им обясни всичко. Е, и от САЩ ни докараха съветничка да ни учи на право, но както се видя от изборите, САЩ не са пример нито за право, нито за демокрация!

А към поне към Вас обърнаха ли се от ГЕРБ за мнение, за консултация? Все пак вие сте единственият бивш конституционен съдия в този парламент?
– Не! Аз се обадих днес, не защото искам да правя на инат на ГЕРБ, а защото не искам да се вкарваме в нечувани скандали и лудости по време на чума и най-вече преди изборите. Защо, по дяволите, трябва Борисов да бъде вкаран в такъв капан, че предизборно да се обяснява с „Да, България”за това, което ще се случи?

– А какво ще се случи?
– Това, което ще се случи, е изборът на този светец, наречен разследващ главен прокурор, да е по-скандален от този, на който станахме свидетели при избора на г-н Гешев. Проблемите в съдебната власт са толкова големи, че никой не може да ги оправи. Тя е разнебитена, най-вече не заради Конституцията и законите, а заради личностните конфликти вътре в нея, които не са от вчера и ще продължат. Следователно, да я оставим на мира.

– Формулировката „независим прокурор” не хвърля ли сянка върху останалите прокурори със съмненията, че те пък са зависими?
– Пак се връщам на решението на Конституционния съд – то трябва да бъде четено внимателно, то е цяла дисертация. Чудя се как е възможно след това решение отново да се изважда този въпрос, който ГЕРБ навремето искаше да постави – а именно с промени в Конституцията да се въведе фигурата на разследващ главен прокурор? Защото тогава именно ГЕРБ стана причината да се сезира КС. Е, щом той се е произнесъл, защо отново вадим темата? Да даваме козове на „Да, България”, да се навираме в скандали по време на чума! Това е абсолютна тежка политическа и правна грешка и аз бях длъжен да се обадя публично – да направя, каквото трябва, пък да става, каквото ще!

– С това предложение ние априори залагаме тезата, че главният прокурор може да е престъпник. Защо няма същото отношение към тримата големи съдии – на ВКС, на ВАС, на КС?
– Отношението към главния прокурор не е априори отношение на цялата българска общественост. Както към сегашния, така и към предишния, г-н Цацаров, това отношение идва от НПО-тата на Сорос, които много добре бяха отглеждани и дундуркани от правителството на г-н Борисов. За голямо съжаление, и това е грешка на моя приятел Бойко, тази толерантност и хрантутене на Соросовите НПО-та, особено в правната ни система, доведоха до политизиране на съдебната система в България повече от времето на комуниза, и особено на Софийските съдилища. Да припомним ли, че съдия, който беше награден от Хелзинския комитет (БХК), освободи убиец със служебна бележка на същия този Хелзински комитет! Забележете, служебна бележка, както по времето на ОФ, за благонадеждност! Нещата са минали всякакви граници! Трябва ясно да се разбере, че съдийските и всякакви правни организации в България, не могат да бъдат финансирани отвън. Проблемът на главния прокурор в България, е проблем на неолибералната общност, на НПО-тата на Сорос, които формираха партията „Да, България” и те никога няма да мирясат, докато Христо Иванов не стане главен прокурор. И понеже той никога няма да стане такъв, музиката ще е безкрай!

– В предложението на ГЕРБ има още едно недоразумение. Главният прокурор след избора си е назначен с указ на президента, а разследващия го – само с избор от пленума на ВСС. Тоест, прокурор с по-ниска легитимност, ще разследва главния. Е, как ще стане това?
– Цялата работа е недоразумение и проблемът е изкуствен, щом като е ясно, над Конституционния съд стои само Дядо Боже. Решението на КС категорично казва, че щом като за главния прокурор има данни за извършено престъпление, всеки прокурор може да го разследва. От предложението на ГЕРБ излиза, че вторият главен, ще е по-главен от главния. Аз ще го кръстя „прокурорски владика“, защото тази работа е владишка – да си стоиш няколко години в офиса, да си пушиш пурата, да си ходиш на гръцкото море и ако някъде, не дай си Боже, главният извърши престъпление, да го разследваш. Ами, него кой ще го разследва. Кой е този ангел? В България в момента ангели няма. Имаше един ангел – г-жа Кабаиванска, но и нея я поставиха под съмнение. Въобще, това е една лудост! Надявам се, Борисов да се намеси, не ни трябват щуротии преди избори и по време на чума. Достатъчно е тежко положението в България. Длъжен съм да алармирам и го казвам публично.

– Защо ГЕРБ толкова много се страхуват от Венецианската комисия?
– В момента, в който г-н Борисов е станал министър-председател, му е казано и му е втълпено (все пак човекът не е юрист и не е длъжен да знае всичко) от обкръжението около него, че Венецианската комисия е „голяма работа“, голям орган, много важен, че тя може да ни казва всичко, че ние не може да имаме собствено мнение, че едва ли не е над Конституционния съд в България. С това е закърмен премиерът Борисов – че Венецианската комисия е такова велико нещо, а тя всъщност е един консултативен орган. Далеч преди да има партия ГЕРБ, аз съм посрещал делегация на Венецианската комисия, председател на Конституционния съд тогава беше светилото Живко Сталев. И понеже не му се занимаваше с тях, той ме помоли аз да ги приема. Членовете на тази комисия обикновено са бивши министри на правосъдието, та делегацията се водеше от един изключително готин човек, бивш министър на Малта. Дойдоха те в КС да пием кафе и ме питат: „Г-н съдия, какво е това чудо, защо при вас половината от ВСС се избира от парламента? Как е възможно това?” Обясних им: „Това го пише в Конституцията ни“. Те отговориха: “ОК”, изпиха си кафето и си отидоха. Тоест, не са толкова страшни и те са хора, трябва да им се обяснява и не са ни настойници. Вчера унгарският парламент дори и с един глас от опозицията прие, че „мама е жена, татко е мъж”. Е, как си представяте Венецианската комисия да каже на Орбан: „Недейте така”! Те не допускат и да си  помислят, че могат да го кажат нещо подобно и на Качински, и на Бабиш. А кликата около Борисов през всички тези години го постави в положение той да има тези хора за много велики и да ги питаме за всичко. Затова се докарахме дотук, че партията „Да, България” на последните местни избори спечели “Средец”, “Лозенец”, “Триадица” и сега в София ще създаде големи проблеми на ГЕРБ.

 

– А по света има ли такова чудо – независим прокурор да разследва главния?
– Аз не познавам всички правни системи. Изключено е, обаче, главен прокурор на Германия, на Унгария, на която и да е уважаваща се държава, да дава интервюта, което е беда за нашата главна прокуратура още от времето на бай Иван Татарчев, през неговите наследници, вкл. и г-н Гешев. Много се приказва, много интервюта се дават, включително и политически изказвания. Прокуратурата и съдът трябва да говорят с решенията си. Това е максима от векове. Аз имам дом в Будапеща от 1974 г. и никога не съм виждал главния прокурор на Унгария по телевизията – нито при комунизма, нито при демокрацията. Той не е част от съдебната система, което предложих и нас да стане. Още през 2005 г.  настоях да има отделна глава “Прокуратура” в Конституцията, както има глава „Конституционен съд”. Но за това трябва Велико Народно събрание, за което, както стана ясно, няма политическа воля.

 

– “Независим” прокурор, разследващ главния, ще реши ли проблемите на съдебната система? Това ли е реформата, която ГЕРБ смята, че е разковничето?
– Не само ГЕРБ, най-голямата реформа я иска „Да, България”. А когато Христо Иванов беше министър на правосъдието, ГЕРБ трябваше да направи заключителната конституционна реформа. Но това не стана. Лятото в навечерието на вкарването на предложението на ГЕРБ за свикване на ВНС имах един час разговор с Борисов и откровено му казах: „Бойко, всичко, което можеше да се направи с тази пуста Конституция, за тази пуста съдебна власт, ти го направи, човек! Ти отиде в парламента и чукаше от врата на врата, за да уговаряш всички парламентарни групи да приемат предложението на Христо Иванов за реформа. И на въпроса на журналистите – къде е министърът, ти отговори:  “Как да го пратя при партиите, него ще го смачкат”.

Тогава Борисов обясняваше, че е говорил с Европа и затова разделихме ВСС на Съдийска и Прокурорска колегия, така че съдии да не избират прокурори и обратно.  Направиха с 2/3 да се избира парламентарната квота и ние ги избрахме всички тези 11 члена на ВСС с над 200 гласа – аз от 90-та година съм бил депутат и такова мнозинство не си спомням. Затова лятото му казах на Борисов: „Оттук-нататък нищо повече не може да се направи като конституционна и законодателна реформа. Проблемите, приятелю, са субективни и ти за тях не отговаряш”.

И това, което беше предложено в проекта за новата стара конституция на ГЕРБ, е да няма колегия, а да има съдебен и прокурорски съвет, което е коз в ръете на Радев. Затова сложиха формулировката “Съдебен прокурорски съвет”, което е глупост нечувана!

Моето мнение като човек, който е бил 9 години конституционен съдия, назначен от президента Желев, зад който стояха 2 милиона и 800 хиляди души, човек, който е преподавал в СУ, писал е статии и с д-р Живко Сталев още 1988 г., е, че нищо повече не може да се направи конституционно и законодателно за българската съдебна система. Тя трябва да бъде оставена да се самопоправи като спрат тези личностни конфликти, които са в основата.

И второ, да се спре Сорос и НПО-тата да се бъркат в българската съдебна система. На последния Европейския съвет Орбан в прав текст е попитал колегите си – какво прави Сорос в Брюксел, какво прави той под знамето на ЕС да получава целувки от Юнкер, какво прави да се снима с Верчето Йоурова? Това са много важни неща. Сорос няма място в българската съдебна система!  Цяла антипрокурорска партия се създаде у нас „Да, България” и въпросът не е до Гешев, не е до Цацров, въпросът е, че не е техен главният прокурор.

– Защо Борисов се страхува толкова от „Да, България”?
– Не мисля, че се страхува, защото те са негови хрантутници. Христо Иванов, без нито един ден трудов стаж като юрист, не искам да го обиждам, но е кръгла правна нула, иначе си има своите достайнства, беше трапосан от неолибералната общност в България с неплатените такси като адвокат, да стане министър на правосъдието. И въпросът ми е: Защо Бойко Борисов не попита Жоро Марков, който познава от деесетилетия целия юридически елит на България, кой да бъде министър на правосъдието, ами попита кръга “Капитал”? Той си знае, не е длъжен да ме пита, аз не се чувствам обиден, ама Жоро Марков не е направил партия срещу Борисов, а партия срещу него направи хрантутникът му Христо Иванов. Аз не съм водил Радан Кънев при Меркел, защо мен Бойко не ме взе да ме води при Меркел, защо не каза: “Ела, Жорка, да се ръкуваш, да видиш, ти си ми приятел от 25 години”, а качи на гръб Радан Кънев? Аз “Бай Хуй” на Бойко не съм казал, а му го каза Радан Кънев. Аз не съм искал да го свалям от власт като Мая, която направи омбудсман – от цяла България до Мая ли опряхме?

Изобщо, има една тенденция тези, които по някакъв начин го предават, Бойко да ги награждава. Това е характеропатия, аз не мога да го променя, той е минал шейсетака. Но казвам, какво мисля. Бедите ще му дойдат по време на предизборната кампания и аз правя всичко възможно да ги минимализирам. А на депутатите искам да кажа – оставете съдебната власт да диша!

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *