Благоевград забрани сватби, кръщенета и събирания на закрито

Сподели статията с твоите приятели:

Благоевград забранява масовите събития на закрито за 14 дни и засилва контрола по спазването на мерките в района на пазара. Мерките бяха обявени от кмета Румен Томов на брифинг след заседание на кризисния щаб. Призивът на здравния министър Костадин Ангелов да не се пътува в област Благоевград той обяви за прибързан и безотговорен.

Само за около 15 минути кризисният щаб е определил ограничения, ден след като Благоевградска област попадна в червената зона на опасно разпространение на коронавируса.

“За 14 дни ще ограничим на закрити места сватби, кръщенета и по мероприятия от този тип, и ще възстановим съобщенията по уредбата в община Благоевград за спазване на мерките. Обсъждахме много мерки, но решихме, че не са подходящи за този момент. Ако има ръст на заразените, тогава ще ги приложим. Обсъждахме носенето на маски навън, но това не се прие”, обясни кметът Томов.

Според градоначалника засега не се налагат по-драстични ограничения, въпреки, че приетите с усложнения пациенти в трите болници са се увеличили с 25% за последните дни, а в Ансамбъл “Пирин” положителните проби вече са 23. “Когато обстановката покаже ръст на заразените, тогава ще предприемем други мерки, по-строги”, увери той.

На входовете и изходите на обласния град няма да се поставят КПП-та, нито пък ще се затварят училища, всичко ще продължи да работи в нормален ритъм.

“Благоевград води класацията, защото в областта взетите проби са с най-голям брой от цялата страна. Може би това е една от причините, без да омаловажаваме обстановката”, разясни инж. Томов

Кметът отхвърли препоръката на здравния министър Костадин Ангелов да не се пътува в областите, попаднали в червената зона, сред които е и Благоевград.

“Ще призова да се влиза и излиза от Благоевград, защото това е едно от изказванията, които не са много добри, както за Благоевград, така и за държавата. След като в цялата държава се спазва мерките, то Благоевград да не е зона с особено внимание”, каза Томов.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *