Бивш британски дипломат лансира план „EU-гославия“

Сподели статията с твоите приятели:

Бившият британски дипломат на Балканите и професор в университета в Кеймбридж Тимъти Лес казва, че регионът на Западните Балкани може да се превърне в нова мултиетническа единица от „шест държави“, тясно свързана с ЕС, водена от Белград. Това може да стане по време на мандата на американския президент Джо Байдън, предава сръбската редакция на „Спутник“, цитирана от Агенция “Фокус”.

Лес казва, че регионът може да се превърне в един вид „EU-гославия“ по време на администрацията на Байдън.

„Това няма да бъде баш нова Югославия, която е плод на своето време, но фактите на място ще принудят Байдън да се върне към логиката на близкото минало и да подкрепи създаването на това, което ще бъде въплъщението на това минало през XXI век – новata EU-goslavija”, пише Лес в статията си за Open Democracy.

А защо Белград да е начело на това мултиетническо пространство… Лес обяснява това с факта, че Сърбия, тъй като европейските интеграции се забавят по различни причини, поднови позицията си на най-видната държава на Балканите, след появата на „силен лидер“, сложил край на хаоса от 2000-те и периода на структурните реформи.

Лес също така посочва, че Сърбия е реализирала „проницателно дипломатическо маневриране“, което й е позволило да се ползва от подкрепата на силите, които искат присъствие на Балканите: Русия, Китай и Турция.

Това, добавя той, засили позицията на Сърбия по отношение на САЩ.

„Ако президентът Байдън иска да остане верен на американската цел за установяване на някакъв вид траен мир на Балканите, който позволява неговото вътрешно развитие и външна интеграция със Запада, той трябва да работи в рамките на тази нова реалност“, обяснява още авторът.

Той оценява, че няма съмнение, че администрацията на Байдън ще иска да отмени това, което е направил предишният президент Доналд Тръмп, но че, изправен пред ситуацията на място и новата реалност, ще трябва да продължи там, където неговият републикански предшественик е спрял.

Един от елементите на подхода на Тръмп, който Байдън ще трябва да запази, както посочва Лес, е инициативата за създаване на регионална икономическа зона в Западните Балкани, т.е. „мини Шенген“.

Според Лес администрацията на Байдън ще види, че Сърбия подкрепя такъв икономически съюз, както и други страни от Западните Балкани, включително Албания.

„Проект, който дава на Сърбия водеща роля на Балканите, може да бъде достатъчен, за да убеди Белград да признае независимостта на Косово … и да регресира отношенията си с Русия, Турция и Китай“, уверен е Лес.

Експертът от Кеймбридж повтаря, че някои от екипа на Байдън със сигурност ще се противопоставят на идеята за „награждаване“ на Сърбия по какъвто и да е начин, но, както той посочва, изправени пред политическата реалност, те ще видят, че има малко други възможности.

Според Лес ключът в подхода на Байдън ще бъде преди всичко интересът на САЩ, а не оценката кой ще спечели повече или по-малко чрез създаването на икономически съюз в Западните Балкани.

С тази политика администрацията на Байдън не само ще продължи там, където Тръмп е спрял, но и ще възроди стратегията на великите сили на Балканите от XX век, смята Тимоти Лес.

Дори след Първата световна война Белград е столица на най-голямата нация в Западните Балкани и естествен политически център, казва авторът, добавяйки, че дори „сто години по-късно стратегическата логика не се е променила много“.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *