Бившият американски полицай Дерек Шовин е осъден за убийството на Джордж Флойд

Сподели статията с твоите приятели:

Бившият служител на полицията в американския град Минеаполис Дерек Шовин беше осъден малко след полунощ в сряда, българско време, за убийството на чернокожия мъж Джордж Флойд на 25 май 2020 г., предаде Скай нюз.

Тогава униформеният беше заснет от минувачи как арестува Флойд и дори след заключването на ръцете му с белезници, продължава да притиска с коляно врата на заподозрения в продължение на над 9 минути. Мъжът издъхна по време на задържането си, а впоследствие аутопсията установи, че е починал от задушаване.

Шовин беше уволнен, задържан и изправен пред съда в Минеаполис по три обвинения – за убийство от втора степен, убийство от трета степен и непредумишлено убийство от втора степен. Делото започна в края на март и беше разгледано за малко повече от две седмици. В понеделник двете страни представиха пред съдебните заседатели заключителните си пледоарии.

След 10 часа и половина обсъждания 12-имата членове на журито обявиха, че са стигнали до единодушноторешение, че Шовин е виновен и по трите пункта на обвинението. Веднага след това, той беше заключен с белезници и изведен от съдебната зала под охрана.

американски полицай Дерек Шовин е осъден за убийството на Джордж Флойд - Бившият американски полицай Дерек Шовин е осъден за убийството на Джордж Флойд

Новината за решението на журито беше посрещната с ръкопляскания от около няколкостотин души, които се бяха събрали около сградата на съда. В района бяха разположени части на националната гвардия заради опасения, че може да се стигне до нови сблъсъци между демонстрантите и полицията.

Смъртта на 46-годишния Джордж Флойд провокира масови бунтове в САЩ и протести по целия свят срещу расизма и полицейското насилие. Чернокожият мъж беше арестуван по подозрения, че е опитал да използва фалшива банкнота от 20 долара в квартален магазин в Минеаполис. Деяние, за което висши полицейски служители свидетелстваха, че обикновено не оправдава арест.

Адвокатът на подсъдимия Дерек Шовин обаче твърдеше, че бившият полицай е действал в съответствие с физиката на Флойд и факта, че той се е съпротивлявал при задържането си. Тезата на защитата беше, че смъртта му е предизвикана от употреба на наркотици, следи от каквито бяха открити в тялото му.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *