Бившата австрийска външна министърка стана член на борда на „Роснефт“

Сподели статията с твоите приятели:

Бившата министърка на външните работи на Австрия Карин Кнайсел стана член на борда на директорите на „Роснефт“. Това потвърдиха от руския държавен петролен гигант.

Карин Кнайсел беше част от правителството на канцлера Себастиан Курц от 2017 до 2019 г. Името ѝ се появи в заглавията на световните медии през август 2018 г., когато министърката покани руския президент Владимир Путин на сватбата си и танцува с него.

Поканата дойде в момент, когато отношенията на Европейския съюз с Москва бяха силно обтегнати заради анексирането на украинския регион Крим от Русия.

Карин Кнайсел ще бъде част от борда на „Роснефт“ като независим директор. Това беше съобщено в изявление на компанията, публикувано в сряда след провеждане на годишното общо събрание на акционерите.

Кнайсел, която е експерт по Близкия изток без политическа принадлежност, беше назначена като министър от крайнодясната Австрийска партия на свободата (FPO), която има споразумение за сътрудничество с партията “Единна Русия” на Путин. Кнайсел напусна правителството на Себастиан Курц през 2019 г.

Както е посочено и на личния ѝ уебсайт, Кнайсел наскоро е публикувала няколко статии в проправителствената руска информационна организация RT.

„Роснефт“, най-големият руски производител на петрол, в момента се оглавява от Игор Сечин, близък съюзник на Путин.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *