Беларуските сили за сигурност нахлуха в телевизионно студио

Сподели статията с твоите приятели:

Беларуските сили за сигурност нахлуха в телевизионно студио в Минск. Tова се е случило на 21 май в Belsat TV – канал, който излъчва критични репортажи за президента Александър Лукашенко. Униформените са влезли по време на подготовката за заснемане на предаване и са задържали шестима души, сред които четирима оператори. Водещият Хлеб Лабадзенка потвърди за случилото. От властите в Беларус все още няма официално съобщение.

През април каналът излъчи разследване за бизнес сделките на снахата на авторитарния лидер Лукашенко и други хора, свързани с него.

Belsat е дъщерно дружество на полската обществена телевизия Telewizja Polska. Кореспондентите на канала са тормозени и задържани в миналото от властите. Телевизията се финансира от няколко европейски правителства и фондации и има кореспонденти в Украйна, Русия, Литва и други европейски държави.

Беларус е обхванат от почти безпрецедентни политически сътресения от август миналата година, когато Лукашенко обяви победа на оспорвани президентски избори.

В страната се проведоха големи протести. Силите на реда арестуваха хиляди, включително десетки журналисти, които отразяваха митингите. Повечето от водещи опозиционни лидери напуснаха страната или бяха арестувани, а властите засилиха натиска върху независимите медии.

Много кореспонденти бяха лишени от акредитациите си. По-рано тази седмица полицията започна разследване на най-голямата независима онлайн медия в страната Tut.by. Домовете на няколко редактори бяха претърсени, а достъпът до уебсайта – блокиран.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *