Без маска и в ресторант, който уж не работи. Бабиш поиска оставката здравния министър в Чехия

Сподели статията с твоите приятели:

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш поиска оставката на министъра на здравеопазването Роман Примула. Той обяви решението си на пресконференция в петък сутринта. Няколко часа по-рано електронният таблоид “Блясък” публикува снимки на Примула как излиза без маска от ресторант. Изданието пише, че снимките са направени около полунощ в четвъртък срещу петък.

На кадрите се виждат Примула, неговият шофьор и депутата Ярослав Фалтинек как излизат от ресторант в историческия квартал на Прага Вишехрад. Заведението не допуска посетители, защото всички ресторанти и барове в Чехия са затворени от миналата сряда като мярка срещу разпространението на COVID-19. Носенето на маски в присъствието на други хора на открито е задължително от тази сряда. На снимките Примула нарушава и двете заповеди, издадени от самия него.

“Няма извинение за това. Помолих министър Примула още днес да си подаде оставката”, каза Андрей Бабиш. Премиерът определи снимките като “шокиращи” и “катастрофа”.

Примула и Фалтинек са представители на управляващата партия Ано. Бабиш помоли Фалтинек да се оттегли и като зам.-председател на партията. “Край с тях”, каза премиерът.

Бабиш съобщи, че вече е говорил с двама кандидати за поста и по-късно в петък ще представи на президента Милош Земан своята кандидатура. Новият министър на здравеопазването трябва да участва на редовното заседание на правителството в понеделник сутринта.

Роман Примула е уважаван професор епидемиолог. Той беше министър точно един месец. На 21 септември неговият предшественик Адам Войтех подаде оставка заради невъзможност да овладее кризата с коронавируса.

Чехия е страната с най-бързо разпространение на заразата в Европа. В петък новите случаи на COVID-19 са 14 151, а общо от началото на пандемията са 223 065. В момента в болници се лекуват 4777 души. Правителството започна да изгражда полеви болници, които да поемат случаите, когато леглата в отделенията свършат. Чехия призова вече своите лекари, които работят в други държави, да се върнат и да помогнат.

Примула обясни, че точно това са обсъждали с депутата Фалтинек – как да използват по-ефективно ресурсите на армията и на здравеопазването заедно. Те са влезли да говорят в затворен салон на ресторанта, където не са били допускани други хора. По думите на Примула, двамата са се видяли само на кафе и не са били в ресторанта, за да ядат и пият.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *