Безпрецедентните наводнения завладяха предизборната кампания

Сподели статията с твоите приятели:

Безпрецедентните наводнения в Германия завладяха кампанията преди парламентарните избори в края на септември, каза за БНР политологът проф. Урсула Мюнх. Коментарът е повод критиката на “Зелените”, че опонентите им използват водната катастрофа за предизборни цели.

За ден-два безпрецедентните наводнения в Германия завладяха предизборната кампания. Освен изпитание за засегнатите от проливните дъждове региони, където иначе спокойните притоци на Рейн и Мозел се превърнаха в неудържима водна маса, природната катастрофа застигна и Армин Лашет. Министър-председателят на провинция Северен Рейн Вестфалия е кандидат-канцлер на консервативния блок ХДС/ХСС и има нелоши шансове да спечели вота на 26-ти септември. В дните на наводненията обаче може многократно да стъпи накриво.

„Всяко зло за добро“ е казал народът, и вероятно Лашет си го е помислил, когато в сряда късно вечерта отказа поканата на ХСС, посестримата баварска партия, да участва в традиционен предизборен партиен форум в Бавария. Тези форуми помнят не една и две „семейни кавги“, когато баварците са се опитвали да се еманципират от по-голямата партия ХДС. Дори обиграната Ангела Меркел трудно понесе унизителното отношение на тогавашния баварски лидер Хорст Зеехофер след отварянето на границите за бежанците през 2015 година. Сега наводненията дадоха отсрочка на Армин Лашет да се сблъска с язвителното отношение на баварския министър-председател Маркус Зьодер, загубил надпреварата за канцлерската номинация.

Ще промени ли водната катастрофа хода на предизборната кампания?

“Напоследък настроенията често се менят. Първо “Зелените” поведоха в анкетите, след това рязко загубиха доверие. Новият лидер на християндемократите Армин Лашет успя да укрепи позициите си в консервативния блок, след като се наложи като кандидат-канцлер срещу Маркус Зьодер от баварския Християнсоциален съюз. Имаше дори един момент, когато изглеждаше, че кандидатът на социалдемократите Олаф Шолц наваксва подкрепа. Сега изведнъж пак всичко се размести. Така че не е изключено, катастрофалните наводнения да променят нагласите на избирателите. Защото Зелените сега имат възможност да натрупат точки с основната си тема – климата. Но да наложат сериозен, аргументиран разговор за климатичната политика и политиката за опазване на околната среда”.

Това коментира проф. Урсула Мюнх, директор на политическата академия в Туцинг.

Когато Армин Лашет се появи с гумени ботуши и шушляково яке в едно от залетите от придошлите води градчета, вероятно мнозина си спомнихме предизборната кампания през 2002 година. Тогава Елба излезе от коритото си, а водещият кандидат на социалдемократите Герхард Шрьодер не се поколеба да обуе гумени ботуши и да отиде в засегнатия район. И успя да обърне изборния резултат в своя полза срещу кандидата на консервативния блок ХДС/ХСС, тогава бавареца Едмунд Щойбер. Как Ви се струва коментара на лидера на Зелените Роберт Хабек, който написа в Туитър, че сега не е времето политиците да пречат на спасителните екипи и нямат място в засегнатите райони?

“Министър-председателят на пострадалата провинция трябва да отиде при хората! Армин Лашет е не само кандидат-канцлер в предизборна кампания, той е все още министър-председател на Северен Рейн Вестфалия. Цели региони в тази провинция бяха откъснати от света, има десетки жертви, все още има безследно изчезнали хора, стотици ранени и останали без дом.

Същото се отнася и до кандидат-канцлера Олаф Шолц, който обаче е вицеканцлер и финансов министър и трябваше да отиде на място при пострадалите. Докато Ангела Меркел е във Вашингтон, той оглавява правителството.

Хабек е прав – политиците не могат да помогнат на място, освен да обещаят финансова подкрепа, но не мога да приема да не отидат на място и да се запознаят със ситуацията”.

Проф. Мюнх, първоначално искахме да говорим за вътрешните дрязги в редиците на консерваторите. Очаквахме сериозна политическа дискусия на партийния форум в Бавария, но тя не се състоя. Въпреки това различията между посестримите партии – ХДС и ХСС – оставят. За какво е спорът?

“Сегашната „семейна“ кавга е за данъчната политика. В общата предизборна програма на консервативния блок ХДС/ХСС пише, че ще има данъчни облекчения за бизнеса. Но миналата неделя Армин Лашет заяви в телевизионно интервю, че в хазната няма пари за данъчни облекчения. Това противоречи на общата предизборна програма, но всички в Германия се питат, как ще финансираме загубите от пандемията, че и намаляване на данъците.

Баварската партия ХСС държи особено много да води предизборната кампания с обещанието за данъчни облекчения и, разбира се, щеше да използва случая да злепостави Армин Лашет като не най-добрия кандидат за канцлерския пост в сравнение с баварския лидер Маркус Зьодер.

Традиционно Християнсоциалният съюз се застъпва за интересите на бизнеса, въпреки че от там твърдят, че искат да постигнат данъчни облекчения и за гражданите. Но това не е съвсем вярно. Скорошен анализ на един голям икономически институт доказа, че намаляването на данъците всъщност ще облекчи по-заможните хора.

От консервативния блок ХДС/ХСС казват, чрез данъчната политика искаме да създадем работни места, да облекчим бизнеса, който пострада от пандемията. Но според мен прозира желанието на посестримата партия в Бавария да провокира християндемократите, както често се е случвало на партийните форуми на ХСС”.

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *