Байдън се превърна в “момче за поръчки” на Путин

Сподели статията с твоите приятели:

Твърдо решен да спечели благоволението на руския президент Владимир Путин на всяка цена, президентът Джо Байдън жертва поредния американски интерес в полза на руския президент. Това пише американският консервативен вестник The Washington Examiner, цитиран от Агенция “Фокус”.

Администрацията на Байдън отмени разрешението на американската петролна компания Delta Crescent Energy, оперирала в Североизточна Сирия, съобщава Al-Monitor. Delta Crescent Energy си партнира с местните кюрди и араби-сунити, за да помогне за развитието на местната икономика с така необходимите инвестиции. Признавайки ролята на Съединените щати и комбинацията от интереси в областта на сигурността и хуманитарните дейности, преди това се застъпваше Delta Crescent Energy да получи временен лиценз от Министерството на финансите на САЩ за задълженията си в Сирия. По-късно администрацията на Тръмп направи точно това.

Решението на Байдън да го оттегли е поредният подарък за Путин. В крайна сметка през последните няколко седмици Байдън се превърна в момче за поръчки на руския президент. Докато се натрупват доказателства за агресивни руски атаки срещу правителствени служители на САЩ, виждаме как Байдън мрънка пред Путин.

Американският президент отказва да използва санкциите на Конгреса срещу газопровода “Северен поток-2”, умиротворява Русия на фона на хакерство и кибер изнудване срещу петролопровода Colonial Pipeline (a Путин носи поне част от отговорността за) и умолява Путин да се срещнат в Женева на 16 юни.

Груба грешка е отнемането на това разрешение. Тази стъпка ще бъде от пряка полза за терористичната група „Ислямска държава“ (ИД), Башар Асад, неговата машина за геноцид и интересите на Русия. Америка и нашите съюзници, от друга страна, очевидно ще понесат загуби.

Изданието припомня, че дейностите на Delta Crescent Energy са облагодетелствали пряко местните общности от различни религии и засилиха действията на САЩ срещу възраждането на „Ислямска държава“. Популярността на ИД се основава до голяма степен на използването на икономически и социални проблеми. Народното недоволство намалява там, където има инвестиции и икономически възможности. Сега местните кюрдски и арабски власти вече няма да възприемат САЩ като свой партньор и ще се сблъскат със силен натиск да поставят Русия на тяхно място.

Изненадващо ли е, че изтеглянето на Америка от Източна Сирия отдавна е основен приоритет на Русия? Това ще осигури икономическо и политическо господство на Русия в региона. И трябва специално да се отбележи, че Русия ще го използва като лост в отношенията с Иран, Израел и Саудитска Арабия.

Но какво да кажем за хуманитарните интереси, на които се предполага, че администрацията на Байдън е толкова отдадена?

Говорител на администрацията заяви пред Al-Monitor, че отнемането на лиценза има за цел да подпомогне сирийския народ, а не петрола. Но тази морална гордост изглежда жалка.

Говорителят на Сирийския демократичен съвет Синам Мохамад заяви пред Al-Monitor: „Икономическата ни ситуация е много сложна. Намираме се в икономическа блокада поради международни санкции и затворени граници. Допълнително сме затруднени от тежкото засушаване. Засегнати са пшеницата и други основни култури, а в нашия район живеят 5 милиона души. Тази компания можеше да си сътрудничи с нас, за да развие цялата област.”

Байдън трябва да е много популярен в Кремъл сега, но не особено сред регионалните съюзници на Америка.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *