Байдън призова съюзниците си да пазят свободата и обвини Русия в подкопаване на демокрацията

Сподели статията с твоите приятели:

Президентът на САЩ Джо Байдън призова съюзниците си да защитават свободата и обвини Русия в подкопаване на демокрацията. Той направи това в реч пред световните лидери, участващи в годишната Мюнхенска конференция по сигурността. Трансатлантическите съюзи отново са приоритет за САЩ, каза Байдън в петък и повтори твърдението си, че Америка се завръща на световната сцена.

Според държавния глава на САЩ светът се намира в повратен момент на битката между демократичните ценности и автокрацията. Жизнено важно е да се устои на заплахите, идващи от Русия и Китай, каза Байдън и посочи, че двете страни подкопават демокрацията и се стремят към отслабване на НАТО.

Много страни по света в момента са въвлечени в дебат за това дали автокрацията не е по-добрият модел за следване в един свят на революционна технологична промяна и смъртоносна пандемия, каза Байдън. Според него само демокрацията е в състояние да се противопостави на днешните предизвикателства.

Той призова световните лидери да се борят срещу икономическите злоупотреби на Китай, срещу атаките, които Русия предприема срещу “нашите демокрации” и срещу дестабилизиращата дейност на Иран в Близкия Изток.

За първи път тази година Мюнхенската конференция по сигурността се провежда онлайн. Причината е коронавирусната пандемия.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *