Байдън определи като геноцид масовите убийства на арменци в Османската империя

Сподели статията с твоите приятели:

Президентът на САЩ Джо Байдън определи като геноцид масовите убийства на арменците в Османската империя от началото на 20 век. Символичната постъпка рискува да навреди на вече обтегнатите отношения на Вашингтон с Анкара – ключов съюзник в региона и важен партньор в НАТО.

„Всяка година на този ден почитаме животите на всички загинали в арменския геноцид от Османската ера и отново се ангажираме с предотвратяването на това да се случат подобни зверства отново някога“, каза Байдън в изявление.

„И ние помним, за да останем постоянно нащрек срещу разяждащото влияние на омразата във всичките й форми“, допълни още той.

Байдън направи изявлението си на 106-тата годишнина от военната кампания на Османската империя, в която са убити 1 милион и половина души.

Президент на САЩ за първи път взима подобно решение по въпроса, с което влиза в разрез с дългогодишната политика на Белия дом. Досега Вашингтон отбягваше определението на събитията, за да не ядоса стратегическия си партньор Турция.

Новината за решението на Байдън беше съобщена от международните медии още в четвъртък, но беше потвърдена с официалното изявление в събота.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза в писмено изявление, че Турция ще продължи да „защитава истината срещу лъжата на така наречения „арменски геноцид“.

Активисти за човешки права и етнически арменци реагираха без особено вълнение на новината, описвайки действията на Байдън като символичен жест.

България е от държавите, които не използват думата геноцид. Декларация на Народното събрание от 2015 г. използва термина “масово изтребление” над арменците.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *