Байдън може лесно да подобри отношенията с Русия и Иран само за седмица

Сподели статията с твоите приятели:

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън ще се сблъска с няколко предизвикателства, когато встъпи в длъжност в Белия дом. Но от редакцията на британския ежедневник The Independent го съветват най-напред да започне с подобряване на отношенията на САЩ с Русия и Иран. И двата външнополитически вектора са пострадали по време на администрацията на Доналд Тръмп, но и в двата случая ситуацията може да бъде коригирана – при това за много кратко време.

Авторът Даниел ДеПетрис настоява, че за Байдън е по-добре да съсредоточи ресурсите си по два въпроса: намаляване на напрежението с Иран и постигане на стратегическа стабилност с Русия.

По отношение на Иран администрацията на Тръмп следва стратегия за максимален натиск през последните три години. Както пише обаче авторът на статията, единственото нещо, което САЩ постигнаха с това, беше да стартират саморазрушителен цикъл от взаимни удари, който почти се превърна в реален конфликт. Така че първото нещо, което Байдън ще трябва да направи, е да върне САЩ към ядреното споразумение. Това може да бъде трудно, тъй като Иран иска компенсация за щетите, които страната понесе. През юни 2021 г. има избори, така че сегашното правителство едва ли ще е готово да направи отстъпки.

В допълнение, като цяло, Байдън ще трябва да изпрати на Иран ясен сигнал, че САЩ не само искат да се върнат към споразумението, но също така са готови да заемат по-мека позиция по отношение на Техеран. Нито една от страните няма интерес от конфликта: Иран е по-слаб от САЩ, а на свой ред Вашингтон не иска армията му да „заседне“ в този регион, чието стратегическо значение е минимално за Америка.

САЩ не се справиха по-добре в отношенията с Русия. Въпреки думите на Тръмп, че иска повече конструктивност в диалога с Москва, двустранните им отношения са по-лоши днес, отколкото преди четири години. Трудно е да си представим, пише авторът на статията, че отношенията между САЩ Русия при Байдън ще се подобрят, защото по време на кампанията той нарече Москва противник. Има твърде много въпроси, в които техните интереси са противоположни – правата на човека, Беларус, Сирия, Венецуела, Украйна. Но дори ако тези разногласия не могат да бъдат избегнати, не е задължително те да доведат до конфронтация.

Подобряването на отношенията с Русия обаче е много лесно, убеден е авторът на статията. Вашингтон и Москва вече имат СТАРТ III и Байдън, и Путин биха искали да го удължат, независимо как спорят по други въпроси. И двете страни вярват, че това споразумение не само запазва стратегическата стабилност, но и въвежда компонент на прагматичната дипломация в отношенията.

Управлението е свързано с търсене на възможности и поправяне на лоши решения, припомня авторът на статията. И връщането на правилния път с Русия и Иран ще бъде малка, но важна стъпка към по-балансирана политика на Байдън, пише The Independent.

Източник: Агенция “Фокус”

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *