Байдън да насърчи ЕС да се превърне в глобална военна сила

Сподели статията с твоите приятели:

Време е Европейският съюз да се превърне в глобална военна сила – и САЩ да спрат да осуетяват амбициите на Европа в областта на отбраната. Това послание се съдържа в нов доклад Центъра за американски прогрес, базиран във Вашингтон мозъчен тръст, който е тясно свързан с администрацията на президента Джо Байдън, съобщава Агенция “Фокус”.

Докладът, получен от POLITICO преди публикуването му в сряда, призовава президента на САЩ да насърчи ЕС да развива военни способности с твърда сила и да се откаже от американската традиция на противопоставяне на европейската отбранителна интеграция „под прикритието за предотвратяване на разточително дублиране с функциите на НАТО“. Това остава ортодоксалното мислене на повечето американски военни командири и дори за много правителства на ЕС.

Докладът, публикуван само 10 дни преди Байдън да направи първото си пътуване в чужбина като президент на САЩ за срещите на върха на Г-7 и НАТО, призовава Вашингтон да насърчава европейските съюзници да харчат повече за своите военни нужди, за да постигнат целите на НАТО за разходи от 2 процента от БВП.

„Зависимостта на Европа от САЩ за нейната сигурност означава, че във Вашингтон притежават фактическо вето върху посоката на европейската отбрана“, се казва в доклада, написан от Макс Бергман, Джеймс Ламънд и Сиена Чикарели. „От 90-те години на миналия век насам САЩ обикновено използват ефективното си право на вето, за да блокират отбранителните амбиции на ЕС“.

„Това често води до абсурдна ситуация, при която Вашингтон силно настоява Европа да направи повече в областта на отбраната, но след това силно възразява, когато европейският политически съюз – Европейският съюз – се опитва да отговори на призива“, продължават автоите, добавяйки: „Този политически подход е голяма стратегическа грешка – такава, която отслаби НАТО във военно отношение, напрегна трансатлантическия съюз и допринесе за относителния спад в глобалното влияние на Европа“.

Заключенията на доклада със сигурност ще предизвикат ожесточена опозиция от страна на някои политически лидери, дипломати от НАТО и военни командири, които вярват, че страните от ЕС по същество нямат способността да се защитават и че Брюксел, който вече се бори да разработи обща външна политика, никога не би могъл да действа като сплотена военна сила.

Противниците на военната интеграция в ЕС отдавна предупреждават, че всяко дублиране на способностите на НАТО, особено в областта на „командването и контрола“, ще извлече жизнено необходимите ресурси от Алианса и ще служи само в полза на противниците, включително Русия.

Въпреки това лидерите на ЕС, включително френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел, отдавна подкрепят идеята за създаване на армия на ЕС – поне като амбициозна цел за подобряване на военната координация и сътрудничество в Брюксел.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *