А1 стартира 5G мрежа със скорости над 1 Gbps в София, а скоро и в Бургас

Сподели статията с твоите приятели:

А1 обяви, че стартира своята 5G мрежа, която определя като “първата истинска 5G мрежа в България”. На този етап 5G мрежата на А1 покрива централните градски части, основните жилищни квартали и районите с концентрация на бизнес в София, но още през декември телекомът обещава експанзия към Бургас.

5G мрежата на А1 използва 5G базови станции и заделени честоти в спектъра на 3.6 GHz, което по думите на оператора я отличава от “други решения”, т.е. от стартиралата по-рано тази година 5G мрежа на VIVACOM, при които се използва технология за динамично споделяне на спектъра. Така А1 обещава гигабитов широколентов достъп и много ниско времезакъснение, надхвърлящи в пъти възможностите на 4G. 

Към момента 5G мрежата на А1 покрива централните градски части, основните жилищни квартали и районите с концентрация на бизнес в София, но до 15 декември тази година компанията ще завърши и изграждането на 5G мрежа, покриваща над 90% от Бургас. До края на март 2021 г. пък А1 ще предлага 5G на всички населени места с над 10 хиляди жители.

“Първоначално стартираме 5G в София и Бургас, но до края на първото тримесечие на 2021 година нашата мрежа от пето поколение ще обхваща всички населени места с над 10 000 жители. През следващите четири години А1 ще инвестира над 780 милиона лева в своята мрежа и заедно с нея ще може да се развива и икономиката на страната като цяло.”, коментира Александър Димитров, изпълнителен директор на А1 България.

Новата мрежа е достъпна за абонати с договор за мобилна услуга към А1, без клиентите на предплатени карти и тези на bob. Те трябва да разполагат със съвместими устройства, като от оператора казват, че постепенно интегрират различни модели на Huawei, ZTE, Xiaomi, OnePlus, а през следващите седмици следват Samsung и Apple.

Подробности https://www.a1.bg/5G. 

Източник: nixanbal.com

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *