Атанас Скатов и други алпинисти трябвало да си правят въжета от дрехи – България

Сподели статията с твоите приятели:

Facebook/Атанас Скатов

Алпинистите в изкачването на К2 с Атанас Скатов се е наложило да правят въже от дрехите си, обясни мениджърът на загиналия Скатов пред премиера Бойко Борисов. Цял участък в подстъпите към върха е бил необезопасен. Българският министър-председател пое ангажимент правителството да помогне за транспортиране на тленните останки на нашия алпинист до родината.
Атанас Скатов е изпълнил абсолютно всички разпореждания на ръководителя на експедицията, обясни пред БНР мениджърът му Мария Илиева.
“Тръгнал си е надолу, както са казали, но за съжаление, фирмата там нито въжета е осигурила, нито кислород е осигурила, нито палатки е осигурила. Цял участък по трасето не е бил обезопасен”, допълни Илиева.
Наложило се е участниците в експедицията да направят обезопасително въже с плат от дрехите си.
Правителството е платило разходите по транспортирането на тленните останки на Атанас Скатов от Пакистан до родината.
Бойко Борисов заяви: Още веднъж да изкажа съболезнования. Да се преклоня пред него, защото, пак казвам, много хора го харесват, обичат и държавната гаранция в случая, че ще платим парите, тя вече е платена.
Пред БНТ мениджърът на непалската експедиция до К2 Канишур Гургей обясни, че по трасето към върха има много стари въжета.
“Има много стари въжета по пътя към върха. Атанас е много опитен катерач, той знаеше кои въжета са стари”, каза Канишур Гургей.
Германската застрахователна компания все още отказва да изплати обезщетението. Българският консул в Исламабад вече е получил всички необходими документи за транспортирането на тялото на Скатов.
“Вниманието, което цяла България му оказа, и подкрепата от много хора е нещо, което той сигурно отнякъде ни гледа и оценява сега”, каза още Мария Илиева.

Източник: Inews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *