Арх.Пламен Мирянов зове за съхранение на природата около Седемте Рилски езера (Видео)

Сподели статията с твоите приятели:

Арх. Пламен Мирянов зове за съхранение на природата около Седемте Рилски езера в няколко късометражни филма, посветени на националния обект. В тях младежът показва красотата на България чрез вдъхновяващи минималистични кадри и спиращи дъха пейзажи от високо, а родолюбието в най-висшата му форма е движещата сила, заложена в проектите на младия архитект.

 

„Природният феномен е енергиен център, трябва да се отнасяме с уважение към тази обител”, многократно заявява Мирянов.

 

Младият творец неколкократно е споделял, че именно това е най-впечатляващата гледка, на която е ставал свидетел: „Аз съм свързан с Рила, специално със седемте Рислки езера. Там, където съм оставал в уединение, когато съм влизал в молитва, нещата са се случвали в последствие много по-лесно. Казват, че там е енергиен център. Наистина съм го усетил редица пъти, свещенно място е и трябва да се отнасяме с уважение към тази обител”. 

 

„Полет с балони над Седемте рилски езера” е озаглавено първото видео, представящо едно вълнуващо пътешествие на свободен полет с балони над Рилската обител, осъществен на 22-24 юли 2016 г. Кадрите са живописни и пасторални, разкриващи тучни зелени поля на фона на безкраен небесен хоризонт. Двете стихии въздух и вода се редуват, за да създадат динамика на кадъра, оживяващ пред очите на зрителя. Сърцето на видеото пък разгръща картината, представяйки обитателите на този земен рай – коне и вълци, радващи се на свободата на просторната зелена шир. 

Кулминацията настъпва с появата на над 300 души, облечени в народни носии част, от които изписват с телата си съкралната дума: „България”. А идеята да се онагледи родния бит и култура се претворява чрез музиката и танца на няколко народни ансамбъла. Крайният резултат е автентична картина на България, разиграла се в най-мащабната природна сцена, пред погледа на самия Бог. 

Второто видео на Рила, заснето на 30 януари 2017 г., носи името „Леден полет с балони над Рилските езера”. В кадрите под формата на късометражен филм е вплетен разказ за подготовката, организацията и самата емоция от преживяването. Всичко това се случва на фона на приказни картини от родната Рила по изгрев слънце. Видеото отразява житейската цел на Мирянов – да популяризира българското. “Затова бих искал да се обърна към младите с призив да се обърнат към християнските ценности, може да звучи консервативно, но за мен това е истинско!”. 

 

И двата късометражни филма впечатляват, вълнуват, хипнотизират. От всяка снимка, от всяка дума, от всяка нота лъха патриотизъм в най-чистия му и неподправен вариант, идващ от самото сърце на създателя им. 

 

А целта на архитекта е една – да мотивира новото поколение, да изгради у него самочувствие и гордост, да изтръгне корените на отрицанието, на пошлото, на грозното и сивото в очите на българите, да зароди една нова емоция, една нова искра, една нова надежда за настоящето и бъдещето на България. Мирянов милее за България и иска да я опази в най-чистия й вид за бъдните поколения. За него природата е свещен олтар, свързващ човека и Бога, които обаче трябва да се стопанисва като такъв, за да остане съкрален и духовен център. 

 

Пламен Мирянов е в основата и на редица инициативи за съхраняване и обновяване материалната база на национални паркове и създаване на културни събития с образователен и патриотичен характер, представящи художествено слово пред ученици и студенти. А „заразяващите” му снимки и видеа вълнуват все повече българи. 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *