Аржентина разреши абортите

Сподели статията с твоите приятели:

Аржентинският Конгрес одобри окончателно закон, разрешаващ аборта до 14-ата седмица от началото на бременността, предаде агенция “Ройтерс”. Това е първата голяма латиноамериканска държава, която позволява прекъсване на бременността. Законът беше приет въпреки съпротивата на католическата църква, водена от папа Франциск, който е аржентинец по рождение. Решението предизвика тържества по улиците на Буенос Айрес.

Досега законодателството на Аржентина допускаше аборт само, когато има риск за здравето на майката или в случаи на изнасилване. Новият закон е придружен от отделен документ, който цели подпомагане на жени, които искат да продължат своята бременност, въпреки че срещат икономически или социални проблеми.

Абортите са забранени почти изцяло в Латинска Америка заради съпротива на католическата църква. Те са разрешени само в Куба, Уругвай и някои региони в Мексико. По данни на Министерство на здравеопазването на Аржентина над 3000 жени са починали от нелегални аборти в периода 1983-2018 г.

Папа Франциск осъди решението.

разреши абортите - Аржентина разреши абортите

По време на дебатите се провеждаха и протести против абортите.

В края на октомври Полша забрани абортите дори и при увреждане на плода. Така отпадна едно от малкото основания, при които там беше разрешено прекъсване на бременността. След като решението влезе в сила, абортите в Полша ще бъдат законни само при изнасилване, кръвосмешение или заплаха за здравето или живота на жената.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *