Американското посолство в София подкрепи работата на Антикорупционния фонд

Сподели статията с твоите приятели:

Постоянният юридически съветник на посолството на САЩ в София Джесика Ким се е срещнала в четвъртък с екипа на Антикорупционния фонд, който се занимава с журналистически разследвания. По време на срещата тя е изразила подкрепата си за дейността на неправителствената организация в подкрепа на утвърждаването на върховенството на закона в страната.

„Фондът систематично наблюдава публично достъпна информация, медии и социални мрежи, за да разследва, предотвратява и спира корупцията на всички нива в България. Ние ги аплодираме и ги подкрепяме, докато работим“, съобщиха от дипломатическата мисия на САЩ в страницата си във Фейсбук в събота.

„Ценим силната подкрепа за каузата на утвърждаването на върховенство на закона в България и признанието на усилията на гражданите и гражданските организации, работещи за трайна промяна в тази посока“, се казва в съобщение на Антикорупционния фонд по повод срещата с Джесика Ким.

Нейният ресор е предоставяне на помощ за правосъдната система и изграждане на капацитет в борбата срещу корупцията, прането на пари и организираната престъпност. Ким беше представена официално през януари пред премиера Бойко Борисов и тогавашния министър на правосъдието Данаил Кирилов. Тя е федерален прокурор с над 10-годишен опит и отговаря и за Румъния.

Подобен пост в американското посолство в България имаше преди приемането на страната в Европейския съюз. През февруари миналата година тогавашният американски посланик Ерик Рубин заяви пред Свободна Европа София отново ще бъде изпратен юридически съветник заради проблемите с върховенството на закона.

Посещението на Джесика Ким в Антикорупционния фонд става факт месец, след като тя публикува последния засега епизод от разследването си „Осемте джуджета“. То разкрива данни за схема за изземване на печеливш български бизнес и присвояване на голяма сума пари и злато.

Потърпевшият Илия Златанов твърди, че това се е случило със съдействието на бившия следовател Петьо Петров и висши представители на прокуратурата. По случая вече три месеца тече проверка в Софийската градска прокуратура, но липсва официална информация за нейния развой.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *