Американският здравен министър подаде оставка

Сподели статията с твоите приятели:

Министърът на здравеопазването на САЩ Алекс Азар подаде оставка. В писмо от 12 януари до президента Доналд Тръм, той осъжда нападението на американския Конгрес и официално обявява напускането на поста, съобщава Асошиейтед прес.

В писмото си Азар казва, че ще освободи позицията по обяд на 20 януари, когато избраният за президент Джо Байдън ще встъпи в длъжност.

“Атаките срещу Капитолия бяха щурм срещу нашата демокрация и срещу традицията за мирно предаване на властта, която САЩ първи в света въведоха”, посочва министърът.

На 7 януари стотици агресивни поддръжници на настощия президент Доналд Тръмп разкъсаха загражденията и полицейския кордон и нахлуха в сградата на американския парламент, чупейки врати и прозорци. Щурмът на Капитолия стана причина живота си да загубят петима души.

“Призовавам Ви да продължите да осъждате недвусмислено всяка форма на насилие, да настоявате никой да не се опитва да наруши церемонията по встъпване в длъжност във Вашингтон или където и да било другаде, и да продължите да подкрепяте безрезервно мирното и организирано предаване на властта на 20 януари“, пише той.

В писмото си от две страници Азар изрежда постиженията на правителството, включително бързото разработване на ваксини и терапии срещу коронавируса, които „действията и риториката след изборите заплашват да опетнят“.

По-рано новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън обяви, че възнамерява да открие хиляди центрове за ваксиниране, за да ускори ваксинационната кампания в страната.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *