Американската система не иска рестарт, а промяна, това е големият проблем

Сподели статията с твоите приятели:

 Американската системата не иска рестарт, а промяна, това е големият проблем пред новия 46-ти президент на страната Джо Байдън.

 

Това каза в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ проф. Боян Дуранкев, преподавател в УНСС.

 

Според него Джо Байдън е на кръстопът, но не може да рестартира страната от времената преди Тръмп. Тръмп не е най-големият препъни камък пред Байдън, проблемът е системата, която трябва да се промени, обясни експертът.

„Продължение и обновление, отколкото ново начало, защото много от нещата се базират върху трайни договори, споразумения, морални актове и едно такова ново начало, което тотално да промени всичко няма как да се случи. Не само международното влияние на САЩ е силно разклатено и отслабено, никога САЩ не са били с такова малко международно доверие, както в момента. Преди всичко Байдън е натоварен да се обърне към самата Америка. Проблемите, натрупани там не само от пандемията, но и от цялостната идеологическа схема, върху които се базират САЩ, са толкова драматични, че не могат да останат такива, каквито са. Проблемът не е Доналд Тръмп, проблемът е системата. Не може да се уволнят хората, които не са съгласни със системата, които не вярват в системата, те трябва да бъдат спечелени“, коментира проф. Боян Дуранкев.

Според него е трудно да се каже как Америка ще се развива в следващите години, тъй като 34% от американците продължават да гледат на Тръмп и на тръмпизма като на истински спасител.

„Дълбокият проблем е, че в момента и в Америка има нещо, което се нарича постдемокрация – формата на демокрацията е останала, институциите са останали, но съдържанието на демокрацията е изтекло в канавката. Тя не работи за голяма част от хората, а демокрация без да работи за народа не е демокрация“, каза още той и допълни, че Америка остава единствената голяма и силна държава в света, която още няма закон за платен отпуск и отпуск по болест на работници.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *