Алексей Навални се завръща в Москва въпреки заплахата за арест

Сподели статията с твоите приятели:

Отявленият критик на Кремъл Алексей Навални се завръща в Русия в неделя вечерта, въпреки очакванията властите в Москва да го арестуват.

Той ще пристигне в руската столица от Берлин, където се взстановяваше месеци наред след опита за покушение срещу него от лятото.

Самолетът на авиокомпанията “Победа”, на чийто на борд ще се намира Навални трябва да кацне на московското летище “Внуково” в 19:20 ч. местно време (18:20 ч. българско).

Няколко хиляди души обявиха в социалните мрежи намерението си да го посрещнат. От прокуратурата обаче предупредиха, че участието в масовото мероприятие на летището в деня на пристигането на опозиционера е незаконно.

Позовавайки се на ограничителните мерки срещу коронавирус властите съобщиха също, че на летището няма да бъдат допускани медии.

Властите в Русия планират да арестуват опозиционния политик, когато той се завърне от Германия, стана ясно от изявление на руската Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН), публикувано в четвъртък.

Ден по-рано Навални обяви, че ще се върне в родината си пет месеца след като беше отровен и откаран за лечение в Германия.

“Въпросът да се върна или не никога не е стоял пред мен, тъй като не си тръгнах сам. Оказах се в Германия в интензивно отделение”, написа той в Туитър.

По-рано той беше включен в списъка на издирваните в Русия. Аргументът на руските власти е, че е нарушил условията на стара условна присъда и затова според тях тя трябва да прерасне в ефективна. Това значи, че опозиционерът е заплашен от 3 години и половина затвор.

Службата за изпълнение на наказанията посочи в изявлението си, че е “длъжна да предприеме всички действия за задържането” на Навални докато съдът не вземе решение дали условната му присъда да прерасне в ефективна.

Става дума за присъда срещу опозиционера от 2014 г., когато той беше признат за виновен по обвинение в измама на стойност 30 млн. рубли (442 хил. долара). Присъдата му, за която той казва, че е политически мотивирана, беше за 3.5 години условно, а срокът на пробацията изтече на 30 декември 2020 г.

Съдебните действия за промяна на присъдата от условна в ефективна са започнати в Москва на 11 януари 2021 г. На сайта на градския съд в Москва е посочено, че причината за това искане е “неспазване на наложени задължения, избягване на плащания или извършване на друго престъпление”.

Алексей Навални, който е най-разпознаваемото лице на руската опозиция, беше отровен с нервнопаралитичното вещество Новичок през август и беше лекуван в Германия, където се намира и в момента. Според разследване на Белингкат и други медии той е бил отровен от служители на руската Федералната служба за сигурност.

В края на декември властите отправиха 24-часов ултиматум на Навални да се върне от Германия в Москва и го предупредиха, че в противен случай го чака затвор. Той не се върна тогава, но на 13 януари обяви, че ще пътува за Русия този уикенд.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *