Ако напрежението в Източна Украйна расте, то отговорността за това е на Русия

Сподели статията с твоите приятели:

Войната в Източна Украйна, която тлее тихо от няколко месеца, без да привлича международно внимание, се засили през последните дни, както се посочва в изявленията на украинското и руското правителство, пише американският вестник The New York Times.

В най-кървавата битка за тази година с прорускитe сепаратисти в Донецка област, четирима украински войници бяха убити и един тежко ранен, съобщиха украинските военни.

Смъртта на войници, както и струпването на руски войски на границата, привлече вниманието на висши американски представители в Европа и Вашингтон. Миналата седмица европейското командване на САЩ повиши нивото на заплаха от „потенциална криза“ до „потенциално неизбежна криза“ в отговор на разполагането на допълнителни руски сили. Това е най-високото ниво.

Размяната на артилерийски и картечен огън в района на Донецк беше необичайна с това, че продължи почти целия ден. Обикновено военните действия по така наречената 400-километрова контактна линия с окопи и инженерни съоръжения са краткотрайни.

Но това не е единственият признак за ескалиращо напрежение в региона, където украинските и сепаратистките сили са се закрепили в окопи и не са извършили почти никакво движение през седемте години от избухването на военните действия през 2014 г.

Европейските наблюдатели през последните седмици забелязаха нови оръжейни системи на страната на сепаратистите. По-често звучи артилерийски огън. А руските преговарящи предупреждават за срив в мирните преговори, които продължават от няколко години.

Във вторник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призна за засилването на военните действия и каза, че Русия “искрено се надява”, че ескалацията ще приключи. Според него тези сблъсъци обезсилват предишните „скромни постижения“.

Във вторник украинският парламент одобри изявление, което говори за ескалацията по целия фронт. Всъщност депутатите признаха, че споразумението за прекратяване на огъня, сключено през юли, е осуетено. Парламентът отбеляза „значително увеличение на обстрела и въоръжените провокации от въоръжените сили на Руската федерация“.

Изявлението призовава западните държави да “продължат и да увеличат международния политически и икономически натиск върху Русия”, за което Украйна настоява от няколко години. САЩ и европейските им съюзници наложиха финансови санкции срещу Русия, насочени към обкръжението на президента Путин, банките и петролните компании.

Някои официални представители смятат, че Русия просто предизвиква военна истерия, но не се стреми да възобнови военните действия. Други изразиха тревога, вярвайки, че намеренията на Путин са неясни и че тестването на силата на новия президент може бързо да ескалира в нещо по-зловещо.

Тази седмица генерал Тод Д. Уолтърс, ръководител на европейското командване на САЩ, повиши нивото на готовност на американската армия за втори път от няколко дни, тъй като руските войски не се изтеглят от граничния с Украйна район. Американски стратези вярваха, че след приключване на военните учения на 23 март те ще напуснат района, разположен на 50 километра от украинската граница.

Американците имат различни оценки за броя на допълнителните руски войски, изпратени до границата. Един служител посочи цифрата като 4000.

След инвазията на Русия в Крим през 2014 г. периодично избухват боеве между подкрепяните от Москва сепаратисти и украинските сили. Провеждайки военни учения близо до украинската граница и разполагайки войски там, Путин изпраща сигнал до Киев и Запада, както казват американските власти.

Ново избухване на насилие и натрупване на сили в Източна Украйна може да бъде трик на Москва, която иска да провери степента на лоялност на администрацията на Байдън към Украйна.

„Възможно е това да е демонстрация на намерение, но Кремъл определено тества новата администрация“, каза генерал-лейтенантът в пенсия Фредерик Б. Ходжис, който някога е командвал американските сили в Европа.

Русия има “нулев интерес” от постигането на истински мир в Украйна, тя иска да дестабилизира тази страна колкото е възможно повече, каза генерал Ходжис, който сега е в Центъра за анализ на европейската политика.

По време на разговора с Путин през януари президентът Байдън подчерта значението на суверенитета на Украйна. Но през цялото това време Байдън не намери възможност да разговаря с украинския президент Владимир Зеленски, което повдига въпроса за сериозността на отношението на настоящата администрация към разрешаването на конфликта в тази страна.

Но с нарастването на напрежението администрацията на Байдън започна да реагира. Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан разговаря в понеделник със старшия съветник на Зеленски Андрий Йермак, както бе обявено от Белия дом.

Русия подкрепя сепаратистите, като им изпраща модерно оръжие и военна техника, боеприпаси и войници, както съобщават западните страни. Москва категорично отрича това.

Въпреки позиционния характер на войната, контактната линия остава потенциална точка на възпламеняването на отношенията на Русия със Запада. Понякога тя се нарича Нова Берлинска стена, защото разделя селата и градовете в Източна Украйна по политически линии на конфликт между Изток и Запад, а не по етнически или друг признак.

Миналият юли представители на Украйна, Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа подписаха прекратяване на огъня, продължило повече от десетки други, постигнати през последните седем години. Само от 2018 г. са нарушени осем примирия.

Напрежението между Русия и Украйна ескалира и по фактическата граница между двете страни при Кримския полуостров, който се намира югозападно от линията на контакт и е анексиран от руските сили през 2014 г.

През февруари руските военни обявиха десантно учение в Крим със слизане от въздуха. Коментаторите в Русия и Украйна видяха това като възможен сигнал за ново руско нашествие. Този път целта може да са каналите, през които Крим се снабдяваше с вода от украинската река Днепър.

Когато Русия анексира полуострова, Украйна прекъсна водоснабдяването. Оттогава водата в Крим е толкова недостатъчна, че за по-голямата част от жителите на полуострова тя не се доставя денонощно, както съобщава агенция „Интерфакс“. Повечето градове имат вода само сутрин и вечер.

Руските военни нарекоха учението, включващо 3000 десантници, обучение за „завземане на вражески цели и тяхната последваща защита“ преди пристигането на основните сили. Каналите не бяха споменати в тази публикация. В учението участваха и морските пехотинци на Черноморския флот, които извършиха десанта.

Украинските военни отговориха, като обявиха учебно учение, чиято тема беше защитата на степните райони между Крим и Днепър от атаки по въздух и море. Това допълнително увеличи напрежението в района, пише The New York Times.

 

Източник “Фокус”

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *