Австрия ще се застъпи за приема на Северна Македония в ЕС | |

Сподели статията с твоите приятели:

Австрия продължава да подкрепя напълно европейския път на Западните Балкани и ще се застъпи за започване на преговори с Република Северна Македония и Албания през първата половина на 2021 г., заяви австрийският канцлер Себастиан Курц, цитиран от агенция МИА и БТА.

В интервю за излизащото на английски език в Белград списание CorD канцлерът каза, че Република Северна Македония се е превърнала в кандидат за пример за членство в ЕС и изрази съжаление, че не бе възможно тя да започне преговори за присъединяване през 2020 г.

По думите му Сърбия има уникалната отговорност да покаже, че Западните Балкани вървят напред по европейския си път чрез значително увеличаване на собствените си усилия за реформи и постигане на конкретни и осезаеми резултати в областта на върховенството на закона и други основни области.
Той добави, че Австрия остава приятел на Западните Балкани и във времена на кризи.

“Нашата подкрепа за региона в борбата срещу пандемията от Ковид-19 е върховен приоритет и остава такъв. Австрия ще помогне на Западните Балкани да си доставят ваксини. Неотдавна обещахме 2,4 милиона евро за инициативата Ковакс, а ЕС неотдавна реши да предостави 70 милиона евро за незабавна подкрепа за доставка на ваксини за Западните Балкани”, подчерта австрийският канцлер.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *